sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Carnavales 2018 Las Palmas

Karnevaalit ovat suuri suosittu tapahtuma täällä Espanjassa ja erityisesti Kanarian saarilla. Aion nyt kertoa oman kokemuksen tästä kyseisestä juhlasta, joten pääasiassa kerron vain Las Palmasin karnevaaleista, jotka itse pääsin kokemaan. Kerron myös muutamista tapahtumista, joissa en itse ollut, mutta jotka ansaitsevat tulla kerrotuksi.

Löysin netistä https://www.heikanariansaaret.com/koe-karnevaalit/ -sivustolta hienon kuvauksen kyseisestä juhlasta: -"Kanariansaarten karnevaalit ovat täynnä iloa, musiikkia ja värejä. Kadut peittyvät juhlahumuun ja saarten kaikki kolkat täyttyvät perinteikkäitä karnevaaleja riemukkaasti juhlivista katusoittajista, väkijoukosta ja paraateista.

Kanarian saarten karnevaalit ovat lajissaan ainutlaatuiset, koska myös talvisaikaan lämpötila on leppoisa Voit näin pukea haluamasi naamiaisasun päällesi ilman, että sinun tarvitsee hytistä kylmästä, ja nauttia karnevaaleista vuorokauden ympäri"

Eli tämä kyseinen juhlakausi alkoi tänä vuonna 21.1.2018 esittelemällä tämän vuoden Kuningatar-ehdokkaat ja Drag Queen -ehdokkaat. Itse en tätä mennyt katsomaan, kun kyseessä oli sunnuntai ja tapahtuma alkoi vasta myöhään illalla. Tämä oli siis se, josta Karnevaalit virallisesti alkoivat.

Tässä välissä oli vajaan viikon tauko, jonka jälkeen 26.1. oli ohjelmassa Stand-up koomikko ja konsertti. Musta itsestäni tuntuu, että näillä yritettiin saada ihmisiä lämpenemään taas Karnevaaleja varten. En tähänkään tapahtumaan mennyt. Mutta sitten alkoi karnevaalit minunkin osaltani.

27.1. Santa Catalina -puistossa oli jo tammikuun alusta lähtien rakennettu isoa lavaa, joka pääsi nyt ensimmäistä kertaa käyttöön. Eli Lauantai iltana siellä oli erilaisten lasten ryhmien tekemiä esityksiä. Tätä minäkin kävin katsomassa. Alla muutama kuva kyseisestä tapahtumasta.




28.1. Samaisella lavalla oli lasten pukeutumisjuhla. Eli käytännössä siellä oli paljon lapsia ja heidän vanhempia pukeutuneina ja illalla oli vielä "Great Lady Gala", josta en sen enempää osaa kertoa, kuin että lavalla nähtiin taas oikein hienoja ja muhkeita naamiaisasuja ja upeita esityksiä.





1.2.2018 Oli aikuisten pukeutumiskilpailu eli oli taas kaikenlaisia pukuja ihan laidasta laitaan, mutta yleensä puvut joilla osallistutaan kilpailuihin, ovat erittäin isoja ja niiden tekemiseen on kulunut paljonkin rahaa ja vuodatettu kyyneleitä. Meille eräs nainen kertoi, että joitakin pukuja on suunniteltu jo edellisen vuoden karnevaaleista lähtien.

2.2.2018 Oli aikuisten ryhmien esityksiä, joita en ikävä kyllä päässyt katsomaan, mutta voin kertoa, että ne lastenkin esitykset olivat niin hienoja, joten voin vain kuvitella, millaisia nämä aikuisten esitykset olivat.

3.2.2018 Tänä lauantaina olisi pitänyt olla Karnevaali -päivä ja lasten Karnevaalit, mutta ne jouduttiin siirtämään seuraavan viikon lauantaihin, koska koko viikonlopun vain satoi.

Tästä päästäänkin aasin sillalla seuraavan viikon lauantaihin eli 10.2. Tämä lauantai oli siis se päivä, jolloin suurin osa ihmisistä olivat pukeutuneet naamiaisasuihin. Itsekin muuntauduin yksisarviseksi, koska se oli riittävän helppo toteutettava kolmessa tunnissa. Pukeutumisen lisäksi siellä oli erilaisia bändejä ja Dj soittamassa. Mun tarkoitus oli mennä mun kahden luokkalaisen kanssa, mutta ihmismäärän takia en heitä löytänyt, mutta törmäsin kahteen vaihto-oppilaskaveriin, joiden kanssa vietin sitten sen illan. Laitan alle muutamia kuvia.

Seuraavana maanantaina eli 12.2. menimme vaihto-oppilasporukalla tapaamaan erästä naista, joka kertoi meille hieman Karnevaaleista. Kahvikupposten jälkeen lähdimme kokeilemaan onneamme ja kysymään, olisiko mahdollista, että pääsemme sen suuren lavan Back Stagelle. Ja sehän onnistui.




Lisäksi saimme muistoksi rannekkeet, joilla karnevaalien aikana pääsi Back Stagelle.
 Maanantaina oli myös "los indianos", jos muistan nimen oikein. Eli tämä on myös joka vuotinen perinne täällä Gran Canarialla. Ihmiset pukeutuvat kokonaan valkoiseen ja käyvät ostamassa talkkia kaupasta ja sitten mennään Veguetalle tanssimaan ja samalla heitetään talkkia ilmaan. Tämän jälkeen oli kyllä kaikki (vaatteet, silmät, suu, nenä yms.) täynnä sitä talkkia. Kyseisessä juhlassa soinut musiikki oli ihan kaikkea laidasta laitaan. Välillä oli joku mies laulamassa jollain kielellä, jota en itse ainakaan tunnistanut ja toisena hetkenä raikui ne espanjalaiset radiohitit. Tän illan kuvat on vähän huonolaatuisia, kun oli niin pimeää.



Sitten olikin aika levätä muutama päivä, kunnes lauantaina  17.2. oli se pitkään odotettu Cabalgata eli "saattue". Ensinnäkin tätä päivää varten ihmiset ovat päättäneet, miksi haluavat pukeutua. Itse minä ja mun yhdysvaltalainen kaveri pukeuduttiin omiksi maiksemme. Sen lisäksi siellä oli paljon koristeltuja rekkoja täynnä ihmisiä. (Kyytiin nouseminen olisi maksanut 80€, joten se jäi tällä kertaa kokematta.) Jokaisessa rekassa soi eri musiikki, joten sai oman maun mukaan päättää, millaista musiikkia kuuntelee. Rekat siis menivät pitkin kaupungin katuja, ja niiden perässä sai kävellä/tanssia. Meillä oli todella hauskaa vaihtariporukalla, varsinkin kun me jopa tiedettiin jotkut biisit, joita siellä soitettiin. Siellä me tanssahdeltiin 11 asti, jonka jälkeen haettiin tavarat yhden vaihtarin luota ja oli aika mennä nukkumaan. Tämänkin illan kuvat on vähän huonolaatuisia, kun oli niin pimeää.


Tässä on mun paidasta vielä parempi kuva.


Sunnuntaina 18.2. oli erittäin surullinen päivä, nimittäin La Sardina, toisella nimellä Karnevaalien hautajaiset. Ihmiset olivat jälleen pukeutuneet naamiaisasuihin, mutta tällä kerta hyödyntäen mustaa. Alku oli saman tyylinen, kuin Cabalgata eli käveltiin rekan perässä mun h-perheen asunnon vierestä, aina Las Canteras rannalle asti, jossa illan kruunasi hieno ja erittäin pitkä ilotulitus.








Tämä oli minun kokemukseni Las Palmas de Gran Canarian Karnevaaleista. Uskon, että vielä jokin vuosi palaan kokemaan sen uudestaan. Tai ehkä Teneriffan karnevaalit. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ja anteeksi, että viime kirjoituksesta on niin pitkä aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti